4 januari 2012

Daar komt de aap uit de mouw

Dat wij als mensen afstammen van de apen, is natuurlijk geen wereldnieuws. Wij maken er niet voor niks zelf ook geregeld een beestenbende van. Maar wat hebben we nog meer voor overeenkomsten?

Apen zijn ook in staat om emoties te tonen. Zij communiceren net als wij onder andere door te lachen en hun bovenlip op te trekken. Kietel een aap onder zijn voet of op zijn buik en hij barst in schaterlachen uit.

Apen en dan met name chimpansees zijn onze voorlopers van de lach, die vroeger nog de ‘oerlach’ werd genoemd. Wij mogen onze voorvaders de apen dus wel dankbaar zijn dat zij het begrip lachen in ons leven hebben geïntroduceerd. Hoe is dit eigenlijk ontstaan?

Het begon allemaal toen ze op twee benen moesten gaan lopen, omdat dit vaak met vallen en opstaan gepaard ging. Als wij lachen om clowns die vallen of malle fratsen uithalen, lachen wij in feite om datgene waar apen vier miljoen jaar geleden om moesten lachen. Waarschijnlijk komt daar dan ook de uitdrukking vandaan: “Zich een aap lachen”.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten